5 nov 2009

Pia Arke: Scoresbysundhistorier

Posted by Steffen Fog

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

»… men kan hænde, det er den gamle historie om igen, at soen synes, dens egne grise er kønnere end alle andres, for Scoresbysund kolonien er mit eget barn, og dens fødsel sved hårdt på mig og mine i adskillelige år.« Sådan sagde Ejnar Mikkelsen i 1960 om sit arbejde med kolonien Scoresbysund på Grønlands østkyst, grundlagt af danskerne i 1920’erne for at vinde dansk overherredømme over Nordøstgrønland i en strid om territoriet med Norge. Nu har Pia Arke, der er født i 1958 i netop Scoresbysund, genopopdaget stedet på kanten af civilisationen, der selv for grønlandske forhold ligger meget isoleret. Det er der blevet en meget sjov lille bog ud af, der med rigt billed- og kortmateriale fortæller om koloniseringen.

Pia Arke: Scoresbysundhistorier, 163 s., ill., kr. 299. Borgens Forlag. Udkom 25. april.

(Denne boganmeldelse blev oprindeligt bragt i Dagbladet Information i maj 2003 )

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.