12 jan 2014

Dokumania: Ekspeditionen til verdens ende

Posted by Steffen Fog

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Filmen “Ekspeditionen til verdens ende” omhandler Nordøstgrønland Ekspeditionen 2011, som Arktiske Anmeldelser tidligere har omtalt, hvor en broget skare drog ud for at fravriste Nordøstgrønland lidt viden, kunst og kultur. Her ville man, som på tidligere tiders ekspeditioner, blande videnskabsfolk og kunstnere, så de i frugtbart samvær kunne berette fra det fjerne nord, nærmere bestemt fjordsystemet omkring Ella Ø, Kong Oscar og Kejser Franz Joseph fjord i Nordøstgrønland.

Jeg er skuffet over filmen.

For hvad vil filmen? Hvor vil den hen? Hvad vil den fortælle mig? Det står udklart. Men klart står det, at den ikke lykkes. Den sætter sig imellem to stole: kunst og dokumentarisk formidling.

Den mangler noget dramaturgisk planlægning.
Der mangler en fortæller.
Der mangler et speak.
Den mangler en spændingskurve – der er ingen klassisk udvikling med fx point of no return, klimaks, epilog mv. Der er i det hele taget ingen spændingsmæssig udvikling.

Det virker i det hele taget som en række tilfældige billeder, som dem man kan opleve, når naboen har fået et videokamera, og tvinger en til at se to timers uplanlagte optagelser fra badeferien, hvor der ingen historie er, og hvor de eneste, der for alvor får noget ud af optagelserne, er dem som var med på rejsen.

Nej, ok. Det var måske lidt for groft, når der er tale om gode fotografer, som faktisk har leveret nogle sprøde og super flotte optagelser, som teknisk sidder i skabet. Men skuffelsen sidder bare så dybt i mig efter at have set den her film. For mine forventninger var meget høje! For selvom billederne fungerer teknisk, forholder det sig lige modsat med historien. Den er der ikke. Den forløses ikke.

Jeg er skuffet. Skuffet over, at en ekspedition med så stort et budget og en film med så stort et budget, og som er lavet af så kompetente mennesker, og som er købt af så mange lande og tv-stationer, og som er blevet så profileret, ikke lykkes bedre. Den skuffer felt. Nuvel, forventningerne har også været store, men potentialet har været ligeså og vilkårene har været til stede til at lave noget bedre end det her.

Man får den mistanke, at folkene bag filmen simpelthen har glemt at planlægge filmen, før de tog afsted. Og så er de kommet hjem med så utroligt mange råbånd, at de har mistet overblikket. Jeg ved ikke, om det er sådan det er gået til, men resultatet er noget rod, usammenhængende og frem for alt: uforløst. Historiemæssigt.

Lige nu og indtil den 16. januar vises filmen “Ekspeditionen til verdens ende” på DR’s hjemmeside (også sendt i DR1 TV den 17. december).

Se filmen her: (Bemærk! Kun indtil 16. januar 2014)

Der er tidligere udgivet en bog fra ekspeditionen, som Arktiske Anmeldelser tidligere har anmeldt.

Der har også tidligere været en udstillingen om ekspeditionen, som Arktiske Anmeldelser ligeledes har anmeldet, se mere ved at klikke her.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.