16 jan 2014

Udstilling: Gitz Johansen – Qalipaasorsuaq

Posted by Steffen Fog

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Det nye, flotte Nordatlantisk Hus i Odense åbner i dag (16. januar 2014) en spændende udstilling med maleren Gitz Johansen, også kaldet Qalipaasorsuaq.

Opfordret af polarforskeren Knud Rasmussen tog maleren Gitz Johansen i 1932 til Grønland for at male. Det blev til et livslangt kærlighedsforhold til Grønland og det grønlandske folk, som gav ham tilnavnet Qalipaasorsuaq – den store maler.

Gitz tog først til Maniitsoq, hvor han skulle bo hos fiskemester Nielsen. Fiskemesterbørnenes privatlærerinde, Vibeke Lindhard, måtte flytte ud af sit værelse for at give plads til maleren.

De faldt for hinanden, selvom Gitz på det tidspunkt var gift og havde to børn i København. Vibeke og Gitz blev gift på rådhuset i København i 1934 efter overvintringen i Maniitsoq, hvor han fik tilnavnet Qalipaasorsuaq: Den store Maler.

Gitz og Vibeke rejste i 1935 til det østgrønlandske Tasiilaq, hvor de overvintrede og fik deres første søn. Opholdet gjorde kunstnerisk et dybt indtryk på Gitz. Siden fulgte utallige rejser til Grønland. Sidste gang rent fysisk i 1948, men mange gange senere i tanken, og Gitzs billeder hænger i dag i mange grønlandske hjem såvel som på museerne i Grønland.

Gitz blev 80 år og døde i 1977.

Mere om Gitz Johansen her.

Nordatlantisk Hus arrangerer udstillingen i samarbejde med Gitz Johansens søn og barnebarn jeppe Gitz Johansen og John Gitz Holler.

Udstilling: Gitz Johansen – Qalipaasorsuaq
Torsdag den 16. januar – 21. marts 2014.
Nordatlantisk Hus, Odense

Comments are closed.