7 mar 2014

Juaaka Lyberth: Godt i vej

Posted by Steffen Fog

Køb bogen her (klik)

Juaaka Lyberth - Godt i vej

Køb bogen her (klik)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Grønlandsk roman, nomineret til Nordisk Råds litteraturpris, udkommer nu på dansk. (grønlandsk titel: Naleqqusseruttortut, på dansk: “De udvalgte”)

“Han betragtede en stund sine to veninder og så, hvor smukke de var – den ene helt sorthåret og den anden lys. To kønne, livsglade unge piger, som bare glædede sig til at komme tilbage til handelsskolen i Ikast, og nu stod der og ventede på at sige farvel til familie og venner.

Og som alle andre unge mænd, der skulle blive tilbage, ærgrede Juaat sig hvert år, når alle de søde unge piger i byen rejste væk på uddannelse – kunne de da ikke bare blive hjemme? “De der skide danskere nede i Ikast, de sætter vel virkelig næsen op efter at give jer nogle ordentlige ture i kanen,” sagde Juaat tvært, men sluttede så på overdrevent gebrokkent dansk i et mere eller mindre vellykket forsøg på at vise, at han kun mente det for sjov: “Åh naj, naj, naj, jaj blie dårlit, jalp maj piiger.””

Godt i vej er en roman om ungdomsliv i 1960’ernes Grønland, om ubekymrethed, forelskelser, ulykkelig kærlighed og spirende oprørstrang i et skolesystem og et samfund præget af danske autoriteter og kolonimentalitet.

Fin lille roman. Letlæst og underholdende, underfundig og sine steder reflekteret og informerende om et Grønland, som var engang. Men man får nok mest ud af bogen, hvis man selv var ung i 1960’erne.

Om forfatteren:
Juaaka Lyberth debuterede i 2012 med romanen Naieqqusseruttortut, direkte oversagt: De udvalgte, som altså nu foreligger i en dansk udgave med titlen Godt i Vej). Den udkommer nu på dansk i en oversættelse af Lars Wind.

Juaaka Lyberth giver stemme til den grønlardske generation, der for alvor blev satset på uddannelsesmæssigt – dem, der var unge i slutningen af 6O’erne.

Juaaka Lyberth er født i Uummannaq, Grønland, i 1952. Efter syv års folkeskole kom han på et års skoleophold i Danmark og derefter på realskole i Nuuk. Han har læst eskimologi på Københavns Universitet.

Juaaka Lyberth er kendt som musiker og sangskriver, skribent og debattør i de grønlandske medier. Han har gennem mange år været stærkt involveret i Grønlands kulturliv, både som aktør indenfor teater og musik og som leder af kulturhusene i Nuuk og Sisimiut. Han er tildelt Grønlands Hjemmestyres kulturpris 2000.

Juaaka Lyberth: Godt i vej. 2014. 296 sider. 299 kr. milik publishing. Udkommer i dag (7. marts 2014).

Køb bogen her (klik)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.