13 mar 2014

Janni Andreassen: Altid frimodig – Biografi om polarforskeren, forfatteren og eventyreren Peter Freuchen

Posted by Steffen Fog

Køb bogen (klik her)

Altid frimodig

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Med biografien “Altid frimodig” ønsker journalist og grønlands-ekspert Janni Andreassen at trække ham ud af skyggen af vennen Knud Rasmussen. Hun tegner et personligt portræt af polarforskeren, der skilte sig ud fra mængden ved – som en af de eneste – rent faktisk at tage stilling til de sociale og politiske forhold på Grønland.

Jeg er stor stor Freuchen-fan. Derfor har jeg glædet mig til denne bog, som skulle beskrive nye sider af Freuchen, bl.a. baseret på nye arkiver, som Andreassen har fået adgang til.

Men jeg blev i starten lidt skuffet over en lidt kedelig alt-for-detaljeret start. Men heldigvis bliver bogen bedre. Hold derfor ud, selvom starten er meget omstændelig. Fyldt med tilsyneladende ligegyldige detaljer fra Freuchens familie og om detaljer om slægtsforhold og tildragelser, som ikke bidrager med hverken spænding, facination eller oplysning. Skulle være skåret ned til det halve.

Det er som om, forfatteren i de nyfundne arktiver har fundet en grund til at referere for meget, eller rettere, har mistet evnen til at skelne væsentligt fra uvæsentligt.

Men som sagt bliver bogen meget bedre og er både underholdende og oplysende og lærte i hvert fald denne læser en meget stor mængde ny viden om Peter Freuchen og gav et sjældent overblik over hans liv og tilværelse og bedrifter. Spændende arktisk læsning!

En god bog
Faktisk er jeg blevet meget begejstret for denne bog. Fordi den handler om Freuchen, som jeg er meget inspireret af, fordi der er ny viden om ham, og fordi den igen giver indblik i hans liv og tankeverden og hans vidunderlige humor. Som fx i dette citat fra hans dagbog fra Danmark Ekspeditionen:

ANNONCE:

.

“Slæden vælter eller skærer i med den ene mede, så vi må hen og rejse den for hvert øjeblik. Og så går det så småt igen efter et pust. Det kniber med at få den i gang, og det kniber med at holde den i gang, men det går godt med at stoppe”.

Denne stilfærdige humor, som giver en lille flig af indsigt i humøret, jargonen og livet på ekspedition, sætter i hvert fald denne anmelder afsted i tanken til ekspeditionslivets Grønland. Aller helst i selskab med Freuchen.

Freuchen og Rasmussen
Bogen giver også et nyt syn på Knud Rasmussen: Et billede af en charlatan uden nogen praktisk sans i Arktis – i modsætning til Peter Freuchen, som i mange henseender er den praktiske go-do’er, som mange gange redder Rasmussen, når Rasmussen har sat projekter i gang eller lovet kontakter hjælp – så er det ofte Freuchen, der træder til og får udført projektet i praksis.

Rasmussen var en stor social begavelse og med sin tilgivelsesevne og tålmodighed populær blandt de lokale, men noget praktisk menneske eller menneske med sans for økonomi, handel eller videnskab og ej heller kortlægning, var han ikke i hvert fald ikke ifølge denne bog. Fx blev han aldrig kartograf, modsat Freuchen.

Denne bog bringer Freuchen frem, hvor han retteligt hører hjemme: Oppe ved siden af Rasmussen, på linje med Rasmussen. Eller måske endda et skridt foran. Og i hvert fald ikke i skyggen af Rasmussen.

Dyrkelsen af Rasmussen kan blive for meget – især når det betyder, at en person som Freuchen bliver undervurderet. Begejstringen og dyrkelsen af Knud Rasmussen har i visse sammenhænge udviklet sig til en personkult ude af proportioner, som nogle gange har gjort, at billedet af Freuchen er blevet fordrejet og falmet. Knud Rasmussens bedrifter er spændende og relevante at studere, men Peter Freuchens ditto mindst lige så meget. Peter Freuchen fortjener ofte lige så meget opmærksomheder og credit, som Knud Rasmussen

Denne bog er et skridt i den rigtige retning, og den klart en del af Freuchen-samlingen, sammen med fx Frederiksens: Den store Peter og Peter Freuchens egen ”Min grønlandske ungdom”

Denne bog er et must for enhver Freuchen-fan!


Janni Andreassen: Altid frimodig – Biografi om polarforskeren, forfatteren og eventyreren Peter Freuchen. 2013. 383 sider. 349 kr. Gyldendal. Udkom 31. oktober 2013.

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.