27 mar 2014

Per Kirkeby: Grønlandstekster

Posted by Steffen Fog

Køb bogen (klik her)

Grønlandstekster, Per Kirkeby

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Mine damer og herre. Her er tale om en helt særligt værk, som allerede står mit hjerte nær. Her er tale om kvalitet, fra en grønlandskender, som kun få. Mine damer og herrer, må jeg præsentere Per Kirkeby, og hans nyeste bog: Grønlandstekster

Per Kirkeby (f. 1938) er en af Danmarks største nulevende kunstner. Hans billedkunstneriske produktion er overvældende af omfang, såvel inden for maleri, skulptur, grafik som inden for andre medier. Per Kirkeby er også ophavsmand til et stort forfatterskab, der omfatter mere end 80 titler – digtsamlinger, romaner, essays og andre prosabøger.

I Grønlandstekster har han valgt at skrive sit livs historie gennem en særligt – men vigtig – del af sin tilværelse, nemlig de mange rejser og ekspeditioner til Grønland.

Per Kirkeby kom første gang til Grønland i 1958 som geologistuderende, og siden har han været af sted mindst tolv gange. Faktisk har han været der oftere, men bogen handler om de rejser, han selv betragter som ekspeditioner, dvs. rejser med et mål i modsætning til ferierejser.

Grønlandstekster er skrevet retrospektivt, men tæt på begivenhederne. Det er en erindringsprosa af høj kvalitet, der gør rejsens detaljer nærværende og levende for læseren. Metoden er den anekdotiske fortælling, og tilbageblikket er på samme tid nøgternt og humoristisk. Per Kirkeby blander – som i flere af sine tidligere bøger – forskellige teksttyper, dagbog, rapport, kommentar, og reflekterer over det ene spor i det andet.

Det her er kvalivare. Det her er al læsning værd. Det her er en rigtig god bog.

Læs Per Kirkebys “Grønlandstekster” og lær noget om både Grønland, mennesker og det liv, som vi alle lever forlæns, men forstår baglæns.


Per Kirkeby: Grønlandstekster. 2013. 210 sider. 250 kr. Tiderne Skifter. Udkom 2013.

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.