24 apr 2014

Eventyrernes Klub: Magiske Grønland – Død og Drama på Indlandsisen

Posted by Steffen Fog

Køb bogen (klik her)

Magiske Grønland

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Storytelling kalder man i dag den ide, at alt – herunder især konkrete produkter – først får rigtig værdi, når man skaber en fortælling omkring produktet, såkaldt storytelling. Og at dette kan øge et produkts værdi – altså at to ellers sammenlignelige produkter kan få hver sin værdi, hvis det ene produkt får opbygget en storytelling omkring sig.

Men egentligt er det ikke noget nyt. Erik den Røde højnede Grønlands værdi i sindet hos islændingene ved at lave lidt storytelling, og fortælle, at det var et grønt land med frodighed og varme fjorde vesten for isen.

På samme måde har storytelling i det hele taget været vigtigt for den identitet, Arktis og Grønland har i bevdistheden hos folk, som ikke bor i Grønland og Arktis.

Derfor er jeg glad for denne bog. For den indeholder et koncentrat af den storytelling, som har lokket mig og mange andre afsted. For hvad er eventyr, ekspeditioner og rejser uden den fortælling, som de rejsende kan videregive?

Hvad er Grønland og Arktis uden den fortælling, som vi kan give hinanden om disse skønne steder.

Hvor var de mange af os, som ikke er født i Arktis, uden fortællingen? Havde vi nogensinde opdaget Arktis, hvis vores fædre og vores bøger ikke kunne fortælle os om Grønland? Hvis vi ikke som børn med store øjne havde hørt beretningerne om det liv og det eventyr, som man kan opleve derude? Jeg havde i hvert fald ikke. Derfor er jeg taknemmelig for det talte og skrevne sprog og for fortælling, og storytelling, for det er netop derfor, jeg har fået et skønt liv med Grønland og Arktis. Og jeg er sikker på, at mange andre har det som mig.

I vil alle kunne lide denne bog. Udgivet af Eventyrernes Klub, der netop er en samling af mennesker med mange eventyr bag sig, som mødes for at fortælle hinanden om det oplevede. Storytelling. En klub oprindeligt stiftet af en af de største eventyrere og grønlandsfarer: Peter Freuchen.

Og at Grønland har en helt central rolle i mange eventyrers rejser og i klubben, fremgår klart af bogen. Faktisk går manges rejser ud i verden via Grønland, som for alvor har ansporet mange!

Læs med her og opdag, hvor givtigt vores sprog er til at fortælle følelser, oplevelser og eventyr – til at tage os med derud, hvor vi for alvor lever, og hvor kun få ellers har været. Via storytelling og sproget kan selv den mest øde dal pludselig blive befolket af en masse mennesker, som via bogstaverne er rejst med.

Læs med her i 31 skønne fortællinger fra Grønland.

Livet er herligt. Eventyret bjergtagende. Og Grønland magisk!

Tag med til Magiske Grønland sammen med Eventyrernes klubs 31 fortællere!

Eventyrernes Klub: Magiske Grønland – Død og Drama på Indlandsisen. 2014. 304 sider. 350 kr. Gyldendal. Udkom for to dage siden (22. april 2014)

I bogen er der fortællinger af:

Jens Hjorth, John Andersen, Peter Freuchen, Jørgen Bjerre, Klaus Heede Møller, Jakob Andersen, Christian Vibe, Janus Sørensen, Henrik Højmark Thomsen, Mikkel Jungersen, Peter Tutein, Leif Vanggaard, Henrik Bohr, Lauge Koch, Claus Birkbøll, Jørgen Riel, Ejnar Mikkelsen, Steen Malmquist, Søren Ib Thirslund, Anders Bilgram, Elmar Drastrub, Vagn Bjerre Christensen, Eigil Knuth, Ivar Silis, Tonni Frandsen, Dieter Betz, Harald Moltke, Martin Breum, Erik B. Jørgensen og Nikolaj Birk

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.