20 maj 2014

Videnskabens Verden om isbjørne

Posted by Steffen Fog

Erik Born

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Den er hvid. Den er det største landlevende rovdyr. Den er perfekt tilpasset sit miljø. Den er stor, flot og hvid.

Den er polaregnenes konge og de arktiske egnes mest signifikante symbol.

Der er selvfølgelig tale om isbjørnen.

Vi ved meget om denne bjørn, for den tiltrækker stor opmærksomhed og fascination og er derfor blevet studeret intenst.

Men vi ved ikke præcist, hvorvidt isbjørne er en i evolutionær forstand gammel art eller en ny art, altså hvornår isbjørnen fik sin egen gren på evolutionens store stamtræ.

Er det sket “fornylig” målt efter evolutionens tidsmålestok eller er det længe siden? De seneste bud fra videnskaben har mildest talt været meget forskellige – fra at det er 5 mio. år siden, at arten afgrenede sig, til at det er omkring 500.000 år siden.

En dansk forsker kaster nu nyt lys over sagen, efter at hun har gennemgået 20.000 af de gener, som isbjørnen deler med den brune bjørn. Den analyse viser, at de gener, som har at gøre med opbygning af fedtvæv og de gener, som har at gøre med hjerte-kar-sygdomme, er særligt aktive i isbjørne til gavn for bjørnen. Det er en af de ting, der gør, at isbjørnen kan gøre nogle ting, som vi mennesker ikke kan: Fx kan de spise nærmest uanede mængder af fedt – helt uden at få hjertekarsygdomme

Samtidig giver analysen ny viden om, hvor gammel isbjørnen er som art. Hør svaret i radioudsendelsen Videnskabens Verden på P1 i dag tirsdag den 20. maj 2014.

Hør eller genhør udsendelsen her.

Vil du have en mere dybdegående gennemgang af isbjørnen, kan jeg anbefale denne bog, The white bears of Greenland, som virkeligt er et pragtværk, og som fortæller om isbjørnen grundigt. Den er skrevet af en af Naturinstituttets mangeårige medarebjdere Erik Born.

Bogen kan købes her.

DR P1 Videnskabs Verden: Mennesket ville dø – men polarisens konge spiser uanede mængder af fedt
Sendt første gang i dag tirsdag den 20. maj 2014 kl 14.03
DR P1: Videnskabens Verden

Bogen: “The white bears of Greenland”.

Comments are closed.