26 maj 2014

Isstorm over Grønland

Posted by Steffen Fog

Skærmbillede 2014-05-26 kl. 22.27.35

Køb Alfred Wegeners centrale bog her

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Alfred Wegener er verdensberømt for sin teori om kontinentalpladernes bevægelse og de deraf afledte forklaringer på jordskælv, bjergkæders opbygning, vulkanudbrud, klimaskift med meget mere.

Men i Grønland og i særdeleshed i Uummannaq distrikt er han kendt for så meget mere. Det samme gælder i Tyskland. Derfor har tysk tv produceret en dokumentar om manden. Den blev sendt på DRK her til aften (26. maj 2014) og kan genses på internettet.

Alfred Wegener og hans ekspeditioner i Grønland er et stykket meget spændende historier, som forklares og udfoldes vældig godt i udsendelsen. Alfred Wegener og hans folk gennemgik stor dramatik og store strabadser.

Desværre bliver det i tv-udsendelsen pakket ind i et ekstra lag dramatik, hvor dramaet bliver overdrevet og udfordringerne forskruet. For eksempel overdriver man slædehundenes vildskab, og fortælleren i udsendelsen føler sig nødsaget til hele tiden at understrege, hvor vilde de er. Den slags overdrivelser er synd, for den rene historie om Alfred Wegeners rejser i Grønland indeholder spænding og drama nok i sig selv, og med de fortællegreb, som folkene bag udsendelsen vælger, får det den modsatte effekt. Det bliver banalt, karikeret og utroværdigt. Det er en skam for Wegeners historie.

ANNONCE:

Der er også en række unøjagtigheder og fejl i udsendelsen. For eksempel har folkene bag ikke kunnet lade være med at lægge hundeglam på lydsporet, hver eneste gang man ser slædehunde i billedet trække en slæde. Alle der kører slæde regelmæssigt ved, at hundene meget sjældent gør, imens de trækker. På sammen måde er det lidt pjattet, at udsendelsens fortæller skal køres ud på, hvad vi bliver bildt ind er Indlandsisen, men som man godt kan se, er havis. Her slår han et telt op, og resten af udsendelsen sidder han så angiveligt inde i teltet og fortæller Wegeners historie. Men men, jeg vil æde en skibskiks på, at det sidstnævnte telt bare står i et studie.

Disse skønhedspletter bør ikke gå ud over Wegener. Se denne udsendelse for at lære mere om Wegener, som gjorde store indsatser for vores forståelse af ikke bare Arktis, men af mange mange forhold omkring jordens geofysik, meterologi, geologi, glaciologi med meget mere.

Udsendelsen er en god markering af denne mand, som har virket som inspiration for kommende generationer af forskere og polarfarere!

Se udsendelsen her (bemærk: Kun indtil 25. juni 2014)

Læs en mere dybdegående bog om Wegener her.

Læs andre værker af og om Wegener her.

Comments are closed.