2 jun 2014

Oplev Kangia – Ilulissat Isfjord

Posted by Steffen Fog

Oplev Kangia - Ilulissat Isfjord

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Kangia – Ilulissat Isfjord og Sermeq Kujalleq – Ilulissat Isbræ ved Ilulissat udgør en landskabelig skønhed i verdensklasse. Derom er de tusinder af årlige besøgende og UNESCO’s Verdensarvsliste enige. I 2004 blev isfjorden og bræen ved Ilulissat således optaget på listen for at markere, hvad de lokale har vidst altid: Det her landskab er i sandhed værd at bevare.

i 2004 optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, som oplister verdens kulturelle og naturlige vidundere, som verdenssamfundet vil beskytte og bevare for eftertiden.

Det giver da også god mening at bevare dette skønne landskab, som indeholder den nordlige halvkugles største bræ og – vil mange mene – største skønhed. Bræen kælver enorme mængder is hvert år, som flyder ud i Isfjorden og senere Diskobugten og sætter sit præg ikke bare på udsigten, men på økosystemet og livet i al almindelighed her.

Isens storhed og påvirkningskraft er svær at læse sig til. Stedet skal ses, høres, lugtes og mærkes, før man fatter storheden i det! Man skal være her, før man fatter, at hverdagen småskala fortaber sig i perspektivet af de århundreder, det har taget at danne denne is. Milliarder og atter milliarder af snefnug har samlet sig og ved fælles hjælp presset sig sammen inde på Grønlands indlandsis for derefter at flyde i samlet flok mod bræfronten og ende med at kælve i store isbjerge, der fortsætter deres rejse ud i havet igennem isfjorden.

Disse enorme naturkræfter har udspillet sig her i årtusinder, drevet af solen, vejrsystemerne og tyngdekræften. Geofysik i ét stort kæmpemæssigt storskalalaboratorium, der ligger for fødderne af en, når man står på klippen og betragter.

Nu har Ilulissats isfjordskontor hjulpet os alle sammen til at opleve det her sted. Isfjordskontoret har nemlig udgivet en rigtig god guide til stedet. Isfjorden og bræen har længe været begunstiget af at have et isfjordskontor, hvor sitemanageren og de øvrige medarbejdere visionært har udbygget mulighederne for at opleve dette fantastiske naturfænomen samtidig med, at det beskyttes for eftertiden.

ANNONCE:

Tidligere har kontoret således lavet en flot hjemmeside, som Arktiske Anmeldelser tidligere har anmeldt, og nu foreligger så en pragtværk af en officiel trykt guide.

I sandhed et pragtværk, som befinder sig godt både i den arktiske bogsamling i reolen og i lårlommen på vandrebukserne. For den her bog er skabt til at komme derud!

Bogen giver en god indføring i historien for området og dets geografi, geofysik og glaciologi. Den forklarer skematisk hvordan indlandsis, bræer, Isfjorden, Isfjeldsbanken og isbjergene på Diskobugten dannes og interagere.

Der er også fortælling om den intense forskning i fx glaciologi og klima, som bræen er centrum for. Igennem de seneste 10-15 år er Sermeq Kujalleq-bræens front rykket ca. 15 km tilbage, afsmeltningen er øget.

Bræfronten har altid ændret sig, men ikke før så dramatsik på så kort tid.

I dette afsnit lærer vi også, at når bræen kælver, kan det stykke is, som falder af bræen, være flere km3 stort – og kælvingerne kan da også måles på seismografer over hele kloden.

Isen kan være op til 200.00 år gammel og trykket i luftboblerne, som stammer fra den luft, som blev fanget i den sne, som isen er skabt af, kan være op til 5 bar.

Bogen indeholder også gode fortællinger om eskimobopladsen Sermermiut. Og den indeholder rigtigt gode felttegninger af de planter og dyr, som man kan finde i området. Tegningerne er lånt fra det gode værk: Benny Gensbøl: Grønlands Natur, som også varmt kan anbefales.

Bogen her indeholder også en god indføring i fjeldsikkerhed og reglerne for færdsel i området – regler som skal forhindre forurening, brand og nedslidning af den skrøbelige natur i området.

Endelig indeholder guiden naturligvis også en række vandreruteforslag, hver med tilhørende kort, højdeprofiler, info om sværhedsgrad og seværdigheder undervejs.

Køb den her bog og kom så afsted til Ilulissat!

Og husk så:

Take nothing but pictures
Leave nothing but footprints
Kill nothing but time

Oplev Kangia – Ilulissat Isfjord. 2013. 84 sider. 189 kr. Ilulissat Isfjordskontor.


Køb bogen her.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.