26 jun 2014

Christel Lüttichau: Grønlænderinden

Posted by Steffen Fog

Gronlaenderinden-Christel-Luttchau_jpg

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Grønlænderinden er fortællingen om et langt liv i Grønland før og nu. Maria Meyer er en mønsterbryder, rundet af de nedarvede dyder i en traditionel fangerfamilie, som kommer til at bane vejen for de grønlandske kvinder. Men hendes egen vej frem har haft en pris. Maria fortæller åbent om de problemer og udfordringer, hun som ung grønlandsk kvinde stod over for, da hun skulle ud i verden og møde drømmene og fordommen.

Gennem Marias personlige historie udfoldes et stykke grønlandshistorie om et fangersamfund af i går og et moderne selvstyre af i dag med en ny stor, international interesse for Grønlands rigdomme – noget Maria Meyer, i dag 80 år, også har en mening om.

Det her er en bog om frihed. Om en stærk kvinde. Om at finde et kulturelt og identitetsmæssigt ståsted mellem Grønland og Danmark og resten af omverdenen. Mellem modernitet og tradition.

Og så er det en bog om en smuk og smilende kvinde – Grønlands Audrey Hepburn, som med sin charme og ynde var en god ambassadør for Grønland i Paris, og på rejseudstillinger for Udenrigsminsiteriet om grønlandsk kunst og kultur.

En kultiveret og dannet dame med egne meninger som ytres på både grønlandsk, dansk, fransk, engelsk og tysk, men også med god indsigt i det traditionelle Grønland.

Dertil er det en bog med et rigtigt fint boghåndværk – jeg kan godt lide det fysiske format af denne bog, lille gedigen kvalitet.

Christel Lüttichau: Grønlænderinden. 2014. 205 sider. 249 kr. People’s Press.

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.