14 jul 2014

Bea Uusma: Expeditionen – min kärlekshistoria

Posted by Steffen Fog

Ekspeditionen - en kærlighedshistorie

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Andrées ballonekspedition mod Nordpolen har fascineret mange arktiske læsere i over hundrede år. Hvad skete der, hvorfor gik det galt og, hvad døde ekspeditionsdeltagerne af?

Denne fascination og dette ubesvarede spørgsmål har tumlet rundt i den svenske læge Bea Uusmas hoved meget længe. Nu har hun udgivet en bog med sit forsøg på et svar – og med en redegørelse og fortælling om et langt livs besættelse af denne gåde og med en givende fortælling om hendes egne ekspeditioner nordpå og undersøgelser af, hvad der skete.

Oprindeligt er hun uddannet illustrator, men hun uddannede sig senere til læge for at få en naturvidenskabelig kompetence til for alvor på kompetent grundland at undersøge ligene af ekspeditionsdeltagerne og de øvrige efterladenskaber og omstændigheder med henblik på ad systematisk videnskabelig vej at finde et svar. Tænk sig, at en fascination af en gammel ekspeditionshistorie ligefrem determinerer uddannelsesvalg!

Om ekspeditionen
Salomon August Andrée (1854-1897) var svensk ingeniør og eventyrer. I 1890’erne planlagde han noget, som ingen tidligere havde forsøgt, nemlig en ballonfærd til Nordpolen. Efter et mislykket forsøg i 1896, kom ekspeditionen afsted i juli 1897 med startsted fra Spitsbergen på Svalbard sammen med Andrée og to landsmænd Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel (også han ingeniør) og fotografen Nils Strindberg.

ANNONCE:

Allerede kort efter starten gik dele af slæbelinerne, som skulle anvendes for at styre luftballonen, i stykker. Efter to dages færd strandede ekspeditionen på isen. Den fugtige luft frøs til is på ballonen, og tilisningen tyngede ballonen ned.

De tre mænd forsøgte forgæves at nå Franz Josef Land med deres slæder, men måtte opgive, og i stedet slog de lejr på Kvitøya (på svensk: Vitöen) i oktober 1897, hvor de døde samme måned af ukendte årsager.

En besættelse
Hvad døde de af? Hvorfor gik det galt? Hvad skete der? Disse spørgsmål har rumsteret i Bea Uusmas hoved i årevis. Og førte til både en lægeuddannelse og denne bog.

Her fortæller Uusma om sin besættelse, om disse spørgsmål og om hele hendes virke og ekspeditioner for at finde et svar.

Det er knaldgod læsning. Det er spændende. Ikke bare fordi det er arktisk ekspeditionshistorie, men fordi det er fremlagt med masser af naturvidenskabelig pointer og tilsat spænding som i en krimigåde. Retsmedicinske metoder tages i anvendelse her sammen med andre medicinske metoder, geofysik, kemi, geografi, meteorologi mv. Det er en rigtig god cocktail.

Samtidig er det en meget personlig beretning. Meget subjektiv. For den her bog handler ikke om Andrées polarekspedition. Den her bog handler om Bea Uusmas besættelse af Andrées polarekspedition. Om hendes kærlighed til historien om Andrées polarekspedition. Om hendes møde med denne historie, og om hendes udforskning af den.

ANNONCE:

Hun er en meget atypisk polarforsker. Langt fra den bredskuldrede, muskuløse mand med fuldskæg med vejrbidt mine, som vi er vandt til at forestille os. Ung, blond, køn, svensk kvinde – nærmest sart. Men det til trods fornemmer man, at der raser en optændt ild indeni Uusma. En ild, en energi, en drift, en ide om at finde svar. Koste hvad det vil. Alle ressourcer sættes ind. Og man er som læser hægtet på. Dét er godt!

Og tag ikke fejl. Selvom Bea Uusma kan se sart ud på overfladen, får man indtryk af et menneske stærk som en okse, der strider sig imod alle forhindrer og alle arktiske modvinde for at finde et svar. Og hun leverer et klogt indhold, hvor man glædes over den systematiske tilgang og naturvidenskabelig stringens på højt niveau.

En lækker bog
Boghåndværket er i top her! Man får en gedigen hardback i hånden, og mærker, at det ikke kun er indholdet, der giver den her bog vægt. Højkvalitetspapir og høj trykkekvalitet. Uusmas fortid som illustrator fornægter sig heller ikke. Bogen er illustreret og layoutet flot og er i det hele taget rigtig lækker. Meget højt æstetisk niveau. En lækker sag. Andre bøger om arktisk ekspeditionshistorie kan lære noget af den her. Man behøver ikke holde sig til den tørre og kedelige layout og opsætning af hensyn til at bevare troværdighed. Uusma viser her, at man godt kan gøre en bog lækker i sit udtryk, appetitlig og indtagende uden, at det går ud over informationsniveau og troværdighed. Ja, mere end det: Faktisk mener jeg, at Uusmas bog formidler langt bedre, netop fordi den er så flot lavet, så overskuelig, nem at gå til og indtagende. På den måde får jeg faktisk også mere ud af indholdet. Formen overstråler ikke indholdet, men er i stedet et redskab for indholdet. Formidlingen bliver bedre.

Det her er en ærke lækker bog! Super flot. Næsten kogebogs-lækker. Eller faktisk mere end det. For den her bog har også et reelt spændende indhold med gods og kalorier. Det er sjældent at kogebøger egentligt har det maden til trods.

Bogen afprøver også nye og ellers sjældne sete men givende og interessant forsøg. Fx er der en side med farveprøver på isen, efterhånden som ekspeditionen passerer breddegraderen mod nord. Det er en fed ide. Sådan noget kan jeg godt lide.

Bogen er som sagt gennemillustreret med masser af fotos, kort, diagrammer, tegninger, riv mv. Men jeg savner det til trods flere gode fotos. De er nogle gange lidt for søgte, lidt for kunstneriske og lidt for lidt dokumentariske til min smag.

Bea Uusma: Expeditionen – min kärlekshistoria. 2013. 314 sider. 398 kr. Nordstedts Forlag. Udkom 30. august 2013.

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Fotograf: Anna-Lena Ahlström


Om forfatteren:
Mari Beatrice “Bea” Uusma er født 20 marts 1966, svensk læge, illustrator og forfatter.

Oprindeligt illustrator og i 1999 skrev hun en børnebog om den amerikanske astronaut Michael Collins, “Astronauten som inte fick landa”. I midten af ​​1990’erne blev hun meget interesseret i Andrée polarekspedition og har siden forsøgt at finde ud af, hvad der skete med ekspeditionen. Dette har resulteret i nærværende bog Expeditionen – min kärlekshistoria Hun rangerer nu som nummer et svensk ekspert på Andrées ekspedition.

Efter en lang tid på at arbejde som illustrator uddannede Uusma sig til læge. Hun arbejder nu på Karolinska Sygehus i Stockholm. Hun siger, at lægeuddanelsen har hjulpet hende til at forstå Andrée-ekspeditionens skæbne og, hvad ekspeditionens medlemmer kan være døde af, samt i det hele taget til en systematisk naturvidenskabelig tilgang til opklaringen af ekspeditionens mysterier.

For Expeditionen – min kärlekshistoria blev Uusma tildelt Augustpriset i kategorien ikke-fiktion i 2013

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.