13 okt 2014

Leise Johnsen: Jette Bang – fra isbjørnens bug

Posted by Steffen Fog

Køb bogen (klik her)

Jette Bang

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog.

Nu kommer jeg på en svær opgave. Hvordan skal jeg tilstrækkeligt beskrive min begejstring for denne bog? Hvordan skal jeg tilstrækkeligt få formidlet, at her er et særligt værk af høj kvalitet, som forstår at indramme et talent, som Jette Bang, og forstår at formidle noget af det Grønland, som begejstrer så mange af os.

Det er en svær opgave, og tilgiv mine fattige evner, når jeg nu alligevel forsøger: Den her bog er virkelig god, betagende, gennemført og flot.

Elsker man Grønland, vil man elske denne bog. Den indeholder så meget ånd, så meget liv, minder, følelser, spænding og good feeling, at man bare må have den! Den skal bruges igen og igen, bladres igennem, mens man fascineres, ligge fremme ved siden af yndlings-lænestolen eller i det mindste have hædersplads i bogreolen. Hvis man mener noget med sin arktiske hylde i bogreolen, skal denne bog have plads på den!

Så er det sagt!

Men lad mig så alligevel uddybe.

Her har vi at gøre med at pragtværk om den navnkundige Grønlands-fotograf Jette Bang. Hendes billeder har – med rette – opnået nærmest ikon-status, som medie for formidlingen af det Grønland, som engang var, og som har dannet det nuværende Grønland. Som ikoner for en svunden tid, da livet i Grønland levedes i tørvehuse og sommertelte.

Denne bog gør Jette Bang ære. Den fortæller om hendes liv og rejser til til Grønland.

Hun kom til Grønland første gang i 1936, som en blot 22 årig ung dansk kvinde. I sig selv en bedrift i det dengang lukkede Grønland og i en tid, hvor kvinder ikke normalt blev opfordret til den slags selvstændigt initiativ og virke og uledsaget rejse.

Men hvor var det godt, at hun kom af sted. For hun blev et medie og en katalysator for en fortælling om Grønland, som ikke blot kom til gode i samtiden, men stadig den dag i dag.

Hun foretog en lang række rejser siden hen, og med sin fotografier og filmproduktioner fortalte hun om Grønland til en bredere skare end tidligere og om emneområder, som ikke tidligere havde haft fotografers store interesse. Hun fortalte om det almindelige liv i Grønland som levedes i træhuse, tørvehuse og sommertelte. På havet i kajak og konebåd. På jagt på land og vand.

Andre fotografer koncentrerede sig om polarforskere og arktiske helte, om det ekstreme, unikke og heroiske. Jette Bang om det almindelige, det mest udbredte og det – måske dermed – mest relevante.

Det var ikke bare nyt i samtiden og skabte ikke bare en interessant formidling og fortælling i samtiden. Det giver os også i dag en super god indsigt i tiden, der var, og menneskene der var og deres liv.

Det er kun passende, at vi her i 100-året for Jette Bangs fødsels alle kan hylde hende ved at læse denne bog.

Og så skal forfatteren Leise Johnsen også have et par lovord: Ikke bare har hun gjort god gerning med denne bog, og står dermed bag et væsentligt og vigtigt pragtværk, som er veludført i ord og boghåndværk. Hun har også gjort Jette Bang ære på andre måder:

Hun har opfyldt et af Jette Bangs sidste ønsker, nemlig at skaffe Bangs enorme fotoarkiv tilbage til Grønland og gøre det tilgængeligt for alle i Grønland. Det har hun nemlig ved at sørge for, at fotosamlingen er blevet digitaliseret, og dermed kan alle i Grønland, både i by og bygd, se samlingen via de efterhåndet veludbredte internetforbindelser, som også når ud til selv de mindste bygder i Grønland.

Dertil har Leise sørget for, at udvalgte billeder også har vandret på et udstilling til 13 steder i Grønland i udstillingen Kinaana? (hvem er det?) i 2006, hvor spørgsmålet selvfølgelig referere til, at nulevende mennesker i Grønland på udstillingen har kunnet finde og genkende slægtninge fra en svunden tid.

Bogen indeholder også en interessant biografi om Jette Bang, samt selvfølgelig et bredt og spændende udvalg af Bangs billeder og endelig et godt indeks over billederne, der forklarer motiv, baggrund, årstal mv.

Leise Johnsen: Jette Bang – Fra isbjørnens bug. 2014. 200 sider. 399 kr. Milik Publishing.

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.