12 jan 2015

Bjarne Ljungdahl: Jens Abrahamsen – en unik billedhugger

Posted by Steffen Fog

Jens Abrahamsen - en unik billedhugger

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Grønlands lille befolkning taget i betragtning er der utroligt mange dygtige udøvende kunstnere i Grønland indenfor fx husflid, kunsthåndværk, billedkunst, skulptur osv.

Det er egentligt et utroligt stort gode, at denne århundreder gamle tradition holdes i hævd. Havde man i Danmark på samme måde holdt liv i tidligere tiders kunst, ville vi også have en rig kunst, men i dag fører Grønland på det område. Det er i hvert fald min helt uvidenskabelige påstand, at antallet af udøvende kunstnere pr. indbygger er højere i Grønland end i det fleste andre lande, herunder i Danmark.

En af de forfattere (selv udøvende kunstner i øvrigt), som sørger for at beskrive og dokumentere en del af denne rige kunstneriske aktivitet i Grønland, er Bjarne Ljungdahl.

Han har igennem de seneste år beskrevet kunstnerne Naja Abelsen og Kristina Markussen i bøger, som begge er blevet anmeldt her på Arktiske Anmeldelser.

Nu er han aktuel med en bog om den dygtige billedhugger Jens Abrahamsen.

En interessant bog, som minder os om, hvor heldig verden er at have grønlandske kunstnere.

I bogen får man en god gennemgang af såvel Abrahamsens liv såvel som hans kunstnerliv. To ting, som er flettet uløseligt sammen.

Særlig fornøjelse fik jeg af at læse om de isskulpturer, som Abrahamsen har lavet i Kangerlussuaq og Uummannaq i starten af 00’erne. Bogen indeholder gode fotos af disse.

Men mest kendt er Abrahamsen for sine mange mange fedtstensfigurer.

Han arbejder også i tand og rensdyrtak og lejlighedsvisst i træ og granit.

Bog er på både dansk, engelsk og grønlandsk.

Bjarne Ljungdahl: Jens Abrahamsen – en unik billedhugger. 2014. 106 sider. Forlag Panigiit.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.