9 mar 2015

Niviaq Korneliussen: Homo Sapienne

Posted by Steffen Fog

Homo Sapienne

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Niviaq Korneliussens debutroman, nomineret til Politikens Litteraturpris.

Romanens fem hovedpersoner er henholdsvis to lesbiske, en bøsse, en biseksuel og en transseksuel. I bund og grund er det en roman om kærlighed, venskab og familiebånd – her fortalt igennem nogle personer, der ikke lige passer ind i normerne.

Fia bryder ud af sit heteroseksuelle forhold og opdager først på det tidspunkt, at hun føler sig tiltrukket af kvinder, især af Sara, som lever i et lesbisk forhold med Ivik, som på sin side har problemer med at udleve sin kærlighed på det fysiske plan. Rundt om dem spiller også Fias bror Inuk og deres fælles veninde Arnaq vigtige roller, inden nogle brikker falder på plads.

Det her er en stærk stærk fortælling om nogle almenmenneskelige følelser og tildragelser. Om ungdomskærlighed og de kræfter og safter og den ild, som kan rase i en ung krop og et ungt sind. Virkeligt godt og stærkt fortalt!

Sproget flyver rigtigt godt. Den her roman er MEGET velskrevet.

En utrolig stærk debutroman, som det er svært at lægge fra sig, også selvom man ikke selv har den unges krop og sind. Den her roman er velskrevet og fængslende for alle aldre, og også for folk uden interesse for Grønland.

Hvis det her er repræsentativt for det forfatterskab, som er på vej, glæder jeg mig til de næste titler fra Korneliussen!

Romanen er også meget nyskabende i sin fortællemåde, synes jeg:

For eksempel er det formidabelt at bruge SMS-dialogerne i autentisk layout – nemlig screendumps fra et smartphone-display. SMS er i dag et medie, hvor længsler, følelser, had, kærlighed, frustration og savn og alt det midt imellem og rundt om udtrykkes. I en roman før i tiden ville det være breve, der var gengivet. Men i dag skal det selvfølgelig være SMS’erne!

Dertil er bogen avanceret i sin brug af persongalleriet og jeg-fortælleform: Bogen tager udgangspunkt i fem personers liv, fem personer, hvis tilværelse er uløseligt vævet sammen. De fem personer skiftes til at være jeg-fortæller, og det er super flot mestret af Korneliussen, at håndtere alle fem som jeg-fortæller på forskellige tidspunkter og få disse fem personers liv kædet korrekt sammen.

Jeg vil dog også komme med lidt konstruktiv kritik: Roman og karaktererne i den er måske en kende FOR følelsesladede. Jeg ved godt, at følelserne i ungdommen raser med en styrke, som man måske har svært ved at huske senere i livet. Men alligevel.

Dertil er personerne utroligt selvhøjtidelige – det virker lidt utroværdigt, hvis det skulle være et billede på, hvordan mennesker er i virkeligheden. Jeg finder det utroværdigt, at man kan være så selvhøjtidelig, og tage sit eget liv og egne problemer så højtidelige og i den grad mene, at man er verdens centrum. Karaktererne i romanen mangler simpelthen at få lidt perspektiv og proportionalitet ind i livet og i egne problemer, før de for alvor virker troværdige. Få lidt syn for egen lidenhed og egen ligegyldighed i den store spil, ligesom noget selvironi og sarkasme til at afbøde for selvhøjtideligheden, kunne være på sin plads. Det virker utroværdigt, at der er nogle, som er så nærtagende og følsomme i længden.

Niviaq Korneliussen er født i 1990 og opvokset i den sydgrønlandske by Nanortalik. Efter nogle års studier i samfundsvidenskab på universitetet i Nuuk, læser hun nu psykologi på Aarhus Universitet.

Niviaq Korneliussen: Homo Sapienne. 2014. 184 sider. 249 kr. milik publishing.

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.