23 mar 2015

Anna Marie Andersen: Hende grønlænderen

Posted by Steffen Fog

Anna Marie Andersen- Hende groenlaenderen

Køb bogen (klik her)

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Erindringsbog fra en problemfyldt barndom skrevet af Anna Marie Andersen:

Da Anna Marie var lille, undrede hun sig over, at naboerne ikke kaldte hendes mor ved hendes rigtige navn, som ellers var så smukt.

“I begyndelsen var ordet helt uden betydning. Faktisk var det bare et ord som alle andre, der heller ikke havde fået nogen betydning endnu. Men efterhånden som jeg voksede op, fik ordet en ganske bestemt betydning. Lige meget hvem der sagde ordet, eller i hvilken forbindelse det blev sagt. Mor var den allerførste, der gav ordet sin betydning. Mor havde ladet mig forstå, at når ordet blev sagt, så var det mor, det var
møntet på. Og ordet var ikke ett godt ord, men et dårligt ord, som skulle få mor til at dukke hovedet og føle sig midnre værd end andre.

Ordet forsvandt ikke, da jeg begyndte at færdes udenfor naboernes rækkevidde. Det var som om, at ordet var blevet skrevet både foran og på ryggen af alle mine bluser, trøjer og kjoler. Og betydningen af ordet blev udvidet til ikke bare at være mors navn, men også mit eget”.

Anna Marie vokser op i en lille sjællandsk landsby som næstældste datter af en grønlandsk mor og en dansk far. Sprogforbistringer og kulturforskelle gør, at der ofte er konflikter i det lille hjem. Ofte flyver porcelæn og møbler gennem stuen, men lige så ofte er der en skrøbelig fred og idyl i huset, hvor børneflokken efterhånden er vokset til seks piger.
Usikkerheden om, i hvilket humør mor og far er i dag, gør at hjemmet aldrig føles som en tryg havn, i hvert fald ikke for Anna Marie.

Tung læsning om et kultursammestød i fortiden mellem en ung grønlandsk pige og en dansk provins. Her er noget at noget at lære både om datidens Grønland og datiden Danmark og dertil om almen menneskelig dårskab. Bogen mangler dog refleksioner over, i hvor høj grad erindringen er repræsentativ for både datidens og nutiden dansk-grønlandske forhold.

Sproget er ikke helt flydende men letlæst alligevel.

Anna Marie Andersen: Hende grønlænderen. 2013. 91 sider. 169 kr. Forlaget Atuagkat

Køb bogen (klik her)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.