19 nov 2015

Steffen Jacobsen: Et bjerg af løgne

Posted by Arktiske Anmeldelser

et_bjerg_af_løgne

Anmeldt af Anders Andreasen, Arktiske Anmeldelser.

En god lille krimi med Grønland som scene, som sætter nogle af de store dilæmmaer for Grønlands aktuelle problemer med at skaffe sig en selvbærende økonomi på spidsen. For eksempel hvor meget man i jagten på olie og andre ressourcer fra undergrunden, som kan give indtjening til landet, skal give køb på naturbeskyttelse, miljøhensyn osv. Netop den natur og det miljø, som både gør Grønland så unik i verden i dag, fordi Grønland modsat de fleste andre udviklede lande, ikke har smadret sin egen natur i jagten på ussel mammon, og netop den natur og det miljø, som bærer de to vigtigste grønlandske sektorer – fiskeriet og turismen. De sektorer som faktisk giver indtjening i dag, i modsætning til ressourcerne fra undergrunden, som endnu blot er fugle på taget.

Dertil er det med i hvert fald fiskeriet sådan, som en fanger en gang sagde: Fiskeriet er en fornybar ressourcer, som vil være til stede i tusinder af år endnu, mens ressourcerne i undergrunden ikke fornyer sig selv, når de en gang er blevet hentet op. Derfor er fangst og fiskeri på lang sigt, og målt akkumulleret mere værd end nok så store olie- og mineralressourcer – fordi fangst og fiskeri fornyer sig så længe vores sol brænder. Så på 1000 års sigt er fangsten og fiskeriet faktisk mest værd. Fiskeriet kan med andre ord samlet set understøtte flere generationer, end olie og mineraler. Hvis man henter olien op, risikerer man at ødelægge økosystemet og fiskeriet, og dermed har de generationer, som får udbytte af olien egentligt ødelagt kommende generationers mulighed for indtægt.

Læs også: Is i blodet

Krimien er således ikke bare god underholdning, som krimier skal være, den kan også noget af det andet, som god litteratur skal kunne: Sætte perspektiv og andre vinkler på aktuelle problemer og give dem en anden behandling end andre medier kan. Og skabe reflektion og eftertanke.

Godt.

Men desværre beskæmmes bogen også af en række fejl og lægger sig således op af andre krimier, som bruger Grønland som scene, men som ikke har lavet researchen godt nok.

For eksempel beskriver Jacobsen en fremtid med aktiv olieudvinding i Grønland og raffinaderier, altså ikke nutid eller fortid, for olieudvindign findes (endnu?) ikke i Grønland. Alligevel omtaler Jacobsen et Grønland med hjemmestyre, selvom der siden 2009 retteligt har været tale om selvstyre. Pinligt, synes jeg. Lidt mere research ville have været på sin plads. Det synes jeg, at en forfatter skylder den scene, som han låner.

Læs også: De døde i Barentsburg

Nu kan man hævde, at en fiktionsforfatter står frit for at opfinde et Grønland med hjemmestyre til brug for sin fiktive historie, men jeg tror bare ikke på, at det er med vilje, at Jacobsen kalder det et hjemmestyre. Det ligner mere en fejl end digtning.

Steffen Jacobsen: Et bjerg af løgne. 2015. 386 sider. 299 kr. People’s Press

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Læs også: Nukaakas kabale

Comments are closed.