6 dec 2015

Udstilling: Ved Iskanten

Posted by Arktiske Anmeldelser

Anmeldt af Skjold Christensen, Arktiske Anmeldelser.

Tag til Sydfyn og kom samtidig på en rejse mod nord og oplev Arktis og Grønland, det hvide land med hårdføre beboere som isbjørne, sæler, hvaler, havfugle og ikke mindst mennesker med en 4500 år gammel historie. Udstillingen viser både dyrelivet og menneskene og de udfordringer naturen giver det levende i Arktis.

Udstillingen er tredelt, vi præsenteres således for livet på Iskanten, under havisen og på den faste grund.

Isbjørnen opsøger sælernes åndehuller i håb om, at få en sæl med sig i hælene følger polarræven. Den lever af resterne fra de riges bord. Mennesket jager også ved iskanten. De laver fiskehuller og sætter igennem hullet forskellige fangstredskaber.

Menneskene – inuit – tilhører Thulekulturen og indvandrede for ca. 1000 år siden. De kom fra Beringshavet og roede i kajakker og i konebåde langs Canadas nordkyst og slog sig ned i Grønland.. Kajakken er grundlaget for deres liv. De kan opsøge og fange forskellige havdyr, især sælen. Der er fundet spor af kajakker der er ca 4500 år gamle. Iøvrigt fortælles om sammenhængen mellem indianernes kanoer og inuitternes kajakker. Der er udstillet en kajak med alt tilhørende udstyr. Fantastisk flot!

Læs også: Matisse og maskerne

Isen dækker havet det meste af året, men i en kortere periode om sommeren smelter isen, og det giver grundlag for et rigt fugleliv. Det maritime arktiske økosystem forklares. Udstillingen viser, hvordan fisk, fugle og pattedyr lever som en del af økosystemet. Og øverst i systemet står mennesket. Der er iøvrigt over 250 fiskearter omkring Grønland. Det arktiske økosystems sammenhæng med vandet omkring ækvator og Golfstrømmen forklares. De forskellige dyrs levevis vises i korte filmklip rundt i udstillingen.

Læs også om andre udstillinger

Med fast grund under fødderne har inuit grundlag for liv i Arktis den dag i dag. Der er bygget en tørvehytte, som er inuitternes fortrukne bolig. Tørvehytten er placeret tæt ved havet, så fangerne nemt kan komme på havet i deres kajakker. I tørvehytten vises, hvordan alt fra sælen bliver anvendt, skindet til beklædning, spækket som brændstof i fedtstenslampen og kødet spises osv.

Hundeslæden er også udstillet. Hundeslæden har været anvendt som transportmiddel i over 1.000 år. Siriuspatruljen og dens betydning i Østgrønland nævnes også.

Danmark har en enestående samling af film fra Arktis, på Arktisk Institut. En del af disse film vises på udstillingen. En ren guldgrube når den historiske udvikling skal beskrives. Der er også masser af film om nutidens liv og levemåder i Arktis. Flot og inspirerende. Åndemanere og trommedans er også en væsentlig del af inuitternes historie. Begge dele kan ses og høres.

Udstillingen kommer vidt omkring, og tager mange emner op. Centralt er de naturgivne forudsætninger for dyrelivet og dermed for menneskets mulighed for at leve i Arktis. Udstillingen er bygget op, så den tilgodeser både børn og voksne. Det skal med her, at der er bygget en iglo for børn, hvor børn kan iføre sig traditionel inuitbeklædning. Udstillingen formidler på bedste vis både den historiske udvikling og de udfordringer vores levevis giver et sårbart område som Arktis. Udstillingen giver mulighed for fordybelse i Arktis. Dagens igennem kan man komme på en guidet rundvisning med en medarbejder fra Naturama, hvor de forskellige redskaber forklares og vises og, hvor man kan få tingene i hånden.

Ved Iskanten
Naturama

Ved Iskanten – særudstilling i Naturama i Svendborg om livet ved, på og under isen ved Grønland. Du kommer blandt andet under havets overflade, hvor narhval og hvidhval svømmer over dig. Oplev også fuglefjeldet med søkonger, lomvier, lunder og mange andre arter. Tag dig et hvil og tag plads i tørvehytten og få en god fortælling.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.