9 mar 2016

Susanne Christiansen: Kajs Grønlandskekrønikke

Posted by Arktiske Anmeldelser

Kajs_Groenlandskekroenikke

Anmeldt af Christian Hjerrild Ovesen, Arktiske Anmeldelser.

Grønlands politiske historie er en fortælling om et samfund, som på rekordtid er blevet transformeret fra et fangersamfund til et moderne samfund. Udfordringerne fra denne transformation kæmper Grønland fortsat med den dag i dag.

Det er denne historie, som danner rammen for Kajs Kleist mangeårige liv som topembedsmand i Grønland. For grønlandskendere er Kaj Kleist et kendt navn, og dette ikke uden grund, da han siden 1980’erne har været helt tæt på magtens cirkler i Grønland.


.

Særligt hans medvirken i 80’ernes politiske udvikling i Grønland har mange spændende facetter. Fx var det ganske underholdende for mig at læse om, hvilke overvejelser man gjorde sig om overtagelse af de forskellige sagsområder fra den danske til den grønlandske centraladministration i de spæde år efter, at der var indført Hjemmestyre. Jeg tror ikke, der tidligere har været en så åbenhjertig fortælling om, hvordan man famlede lidt i blinde.

Læs også: Finn Lynge: Et langt liv på tværs

Ligeledes er den tætte beskrivelser af perioden med Hans Enoksen i 00’erne som Landsstyreformand virkelig spændende, da bogen for første gang giver offentligheden adgang til sandheden bag de mange kulørte historier i medierne, som nok ikke altid var helt sandfærdige. Derfor er det befriende, at der bliver kastet lidt klare lys over denne periode i Grønlands politiske historie.

Læs også: Eske Brun og det moderne Grønlands tilblivelse

Som politisk historiefortælling er bogen derfor noget nær formidabel. Til gengæld savner jeg lidt mere om mennesket Kaj Kleist. Der er lidt fortællinger om dagliglivet, men det er begrænset. Siden bogen centrerer sig om Kaj Kleist, kunne det være spændende at komme bare et spadestik dybere, da det også ville give en bedre forståelse for hans fortolkning af udviklingen.

Dette ændrer dog ikke ved, at bogen er en pædagogisk og velskreven fremstilling, som særligt kan anbefales til personer, som gerne vil have en hurtig, enkel og god indføring i Grønlands nyere politiske historie.

Susanne Christiansen: Kajs Grønlandskekrønikke. 309 sider. 269 kr. Informations Forlag. 2015

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.