13 mar 2016

Hans Jakob Helms: De dødes fjord

Posted by Arktiske Anmeldelser

De_doedes_fjord

Anmeldt af Anders Andreasen, Arktiske Anmeldelser.

Endnu en medrivende krimi med Grønland som emne og scene. Denne glimrer ved, at forfatteren, i modsætning til mange andre forfattere, som skriver aktuelle krimier med Grønland som scene, rent faktisk kender Grønland. Ganske godt endda; Hans Jakob Helms har en lang karriere og et langt liv i Grønland at trække på, et godt netværk og indsigt i mange emner og megen viden om Grønland.

Det mærker man i denne bog, og det trækker den op på et niveau hvor andre aktuelle krimier om Grønland ikke kan være med. Den integrerer således aktuel indsigt i grønlandske emner og problemstillinger til et plot som, selvom det ikke er sandt og faktuelt, men istedet baseret på fiktionens frihed, forekommer ganske realistisk og plausibelt. Og det er sådan noget, som i mine øjne gør en krimi rigtig god og læsværdig og medrivende: det at historien forekommer sandsynlig, og at man indimellem bliver i tvivl, om det her nu også er sandt.

Læs også: Et bjerg af løgne

Helms mestrer altså både krimihåndværket og fortælleteknikkens svære kunst OG supplerer det med sin viden, indsigt og netværk i og omkring Grønland. Det er en opskrift som der kommer en ganske oplagt og helskabt gedigen krimi ud af. Tak Helms.

Læs også: Is i blodet

Skulle man komme med en lille konstruktiv kritik, skulle det være, at romanen er lidt en slowstarter, at den er lidt længe om at komme op i tempo. Men dette er blot en lille skønhedsplet på et ellers smukt og velskabt værk.

Og så vil jeg bare tilføje, at jeg glæder mig til filmatiseringen – filmrettighederne er allerede solgt!

Hans Jakob Helms: De dødes fjord. 265 sider. 299 kr. milik publishing. 2015

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.