3 dec 2016

Nina von Staffeldt: Frosne beviser

Posted by Arktiske Anmeldelser

frosne-beviser

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Det her er en virkelig god bog! Af flere årsager:

For det første: I de senere år er der kommet et væld af krimier, som bruger Grønland som scene eller på anden måde inddrager grønlandske forhold aktuelt eller historisk. Arktiske Anmeldelser har anmeldt en række af dem.
Men desværre er der nogle af dem, som ikke rammer plet mht. kendskab til Grønland og grønlandske forhold. Derfor er det en velsignelse her at have med en krimi at gøre og en forfatter at gøre, som kender Grønland. Det mærker man tydeligt i bogen.

Læs også: Patriarkens hændelige død

For det andet er det her en god bog, fordi den bruger sit kendskab til Grønland til at opbygge en spændende historie og plot, som ikke bare er medrivende fordi det ganske enkelt er en god og interessant historie, med de rette doser af spænding, men simpelthen fordi bogen og Nina von Staffeldt bruger sit kendskab til Grønland, grønlandske forhold og mennesker i Grønland til at give historien det rette grønlandske tvist på udvalgte steder, sådan at alle os, der kender Grønland og fx enten har boet i Grønland eller kender grønlandsk kultur og mentalitet, livsformer og historie, føler at der bliver talt direkte til os.

Læs også: De dødes fjord

Gode historier og god litteratur opstår, når man føler, at man bliver talt direkte til. At man bliver ramt. Og det gør man her: Bliver ramt. Man følger sig talt ind i netop det fællesskab, som det er at holde af Grønland, grønlandsk kultur og den grønlandske livsform.
For det tredje er det en god bog, fordi man fatter sympati for de figurer, som findes i bogen. Man føler med dem, og vender side efter side for at læse, hvad de siger, føler og tænker og hvad der mon nu sker for dem.

Læs også: Et bjerg af løgne

For det fjerde er det en god bog, fordi det er begyndelsen på en serie  Vi er mange der glæder os til opfølgeren, som snart kommer.
Hvis du selv eller en en god ven eller familiemedlem holder af krimier og samtidig holder af Grønland eller gerne vil lære Grønland lidt at kende, er det her en oplagt julegave til dig selv eller en kær!

Læs et uddrag af bogen her.

Handling:
En mærkelig virus hærger den grønlandske by Sisimiut, netop som sommeren og ferietiden står for døren. Et par dødsfald oveni skaber godt stof til pressens agurketid. Myndighederne er bekymrede. Det samme kan siges om de virksomheder, der har investeret i byens nye krydstogtterminal, som måske ikke når at blive færdig. I Nuuk involveres Sika Haslund, ny kommunikationskonsulent i Go Greenland, i arbejdet med at sikre, at tingene ikke kommer ud af proportioner. Sammen med journalisten Thormod Gislasson bliver hun hvirvlet ind i afdækningen af en historie, der viser sig at trække lange og dybe spor tilbage til fortiden. Gradvist går det op for Sika, at meget lidt er, som det ser ud på overfladen, og mens hun selv kæmper for at finde sit ståsted i det Grønland, hvor hun ikke har boet, siden hun var helt ung, tvinges hun til at handle mod den farlige og uberegnelige udvikling, sygdommen har sat i gang. Med en god portion nysgerrighed og mod er Sika måske netop den, der kan grave i fortiden og finde ud af, hvad der skjuler sig under den pæne overflade…

Om forfatteren:
forfatteren
Nina von Staffeldt er cand.mag. i pædagogik og arbejder som selvstændig konsulent med opgaver for EU og danske myndigheder. Hun har siden 1997 boet, arbejdet og rejst i det meste af Grønland, blandt andet som rejseleder og konsulent for Grønlands Selvstyre. Frosne beviser er hendes debutroman, og flere mysterier med Sika Haslund i hovedrollen er i støbeskeen.

Nina von Staffeldt: Frosne beviser. 2016. 281 sider. 299 kr. milik pusblishing

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)

Comments are closed.